Ochranná známka a potvrdenie RVPS

Parametre Slovenský med.

Kvalitatívne požiadavky

na med všeobecne stanovuje Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 41/2012 z 26. januára 2012 o mede v znení neskorších predpisov, deviata hlava, tretia časť Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca med. Zväzová norma stanovuje pre všetky medy, používajúce ochrannú známku SZV, tieto požiadavky na fyzikálne a chemické hodnoty medu.

  1. Označené medy musia mať obsah vody maximálne do 18% po stočení v kalendárnom roku.
  2. Označené medy musia mať obsah hydroxylmethylfurfuralu (HMF) maximálne po stočení v kalendárnom roku 15 mg.kg-1.
  3. Označené medy musia mať obsah sacharózy po stočení v kalendárnom roku maximálne 5g/100g.
  4. Označený med musí mať geografický pôvod v Slovenskej republike.
  5. Medovicové medy možno označiť, len ak vykazujú kladnú polarizáciu pred i po inverzii.
  6. Obsah sacharózy v agátovom mede sa meria najskôr po dvoch mesiacoch skladovania od odberu zo včelstiev, pri teplote 20 °C.
  7. Vodivosť u medovicových medov nad 1,0 mS/cm.
  8. Prolín: u medovicových min.: 350 mg.kg-1 u kvetových min.: 210 mg.kg-1 (okrem agátových).
  9. Invertáza: min: 100 U.kg-1 u medovicových medov.
  10. Med nesmie obsahovať žiadne cudzorodé látky.
    Skúšanie Fyzikálne a chemické parametre sa stanovujú podľa metód Harmonised methods of the european honey commision.

Včelí med
E-shop

Táto stránka používa cookies. Viac info